Słodki i zdrowy, czyli cud miód!
Gorąca herbata z miodem − idealne połączenie na zimę! Lecznicze działanie miodu znane jest od wieków.
Czy faktycznie jest on taki zdrowy? Czy może jego dobroczynny wpływ jest wymysłem dawnych zielarek? A przede wszystkim, który jest najlepszy dla nas?
Miodów w sklepach jak w ulu. Niezależnie od rodzaju jaki wybieramy, pamiętajmy że prawdziwy miód to ten pszczeli! Ten produkowany przez człowieka to cukier z wodą. Podstawowy podział miodów pszczelich to ten wyróżniający: nektarowe (inaczej kwiatowe), spadziowe oraz mieszane. Dzięki swojej wysokiej kaloryczności (ok. 320 kcal/ 100g) oraz działaniu wzmacniającym, miód jest cennym składnikiem diety sportowców i alpinistów. Jego lecznicze działanie znane jest od wieków. Poznajcie rodzaje miodu i ich właściwości.
Co za miód!
Miód wrzosowy o ciemnej barwie i intensywnym, nieco gorzkim smaku. Stosuje się go przy schorzeniach układu moczowego, kamicy nerkowej oraz zapaleniu jelit. Co ciekawe, dzięki właściwościom antyseptycznych, warto go stosować w stanach zapalnych jamy ustnej.
Kremowy, jasny i delikatny – miód rzepakowy zawiera witaminy, aminokwasy oraz olejki eteryczne. Ma właściwości detoksacyjne i jest łagodny dla wątroby. Wykorzystuje się go przy schorzeniach serca i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Ochroni nas przed zakażeniem oraz pomaga w gojeniu się ran.
Miód gryczany – o płynnej konsystencji , bursztynowej barwie i dość ostrym, wyrazistym smaku. Ma działanie wzmacniające i oczyszczające naczynia krwionośne. Polecany jest zatem osobą cierpiącym na miażdżycę . Zawarta w nim rutyna przyspiesza gojenie ran, a magnez poprawia kondycję psychiczną i pamięć.
Miód spadziowy powstaje ze spadzi, czyli lepkiego nalotu na drzewach. Ma zielonkawy kolor i korzenny smak. Najmniej słodki ze wszystkich rodzajów miodu, wykorzystywany do produkcji syropów wykrztuśnych – ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.
Jeden z najczęściej kupowanych miodów – lipowy. O jasnej barwie i płynnej konsystencji. Wykorzystywany przy leczeniu przeziębienia i grypy. Dodatkowo ułatwia zasypianie i łagodzi stres.
Niemal przezroczysty i płynny jest miód akacjowy. Stosowany na schorzenia żołądka – przyspiesza regenerację błon śluzowych, a także wspomaga trawienie. Dobrze wpływa również na stan nerek oraz dróg moczowych. Ma działanie moczopędne.
Źródło: CND