Baribal
Zamiłowanie do pszczół odziedziczyłem po Tacie. W ogrodzie rodzinnego domu na Rzekach stały piękne i kolorowe ule, gdzie uczyłem się wszystkiego o pszczelarstwie.
Uczyłem się jak dbać o pszczoły i poznałem pierwszą chorobę tych małych owadów. W latach 80. niepokojące zachowanie pszczół było spowodowane prawdopodobnie warrozą. Tu zaczęły się poważne problemy z pszczelimi rodzinami, zaczęły podupadać i osypywać się podczas zimy. Po przeprowadzce do Skrzydlowa Tato zrezygnował z pszczelarstwa aż do 2014 roku, kiedy to przeszedł na emeryturę i postanowił wrócić do słodkiej pasji i tak zakupił kilka rodzin pszczelich wraz z ulami od wujka. Rok później zakochałem się w pszczelarstwie pomagając Tacie i postanowiłem zostać Pszczelarzem.
W roku 2016 zacząłem robić odkłady z rodzin mojego Taty, zimowałem wówczas ich dwanaście, z których szczęśliwie przezimowało dziesięć rodzin.
3 lipca 2017 roku zgłosiłem pasiekę u Powiatowego Lekarza Weterynarii, a w 2018 roku zgłosiłem do rejestru sprzedaży bezpośredniej nieprzetworzonych produktów pszczelich.
Z roku na rok powiększałem swoją pasiekę, obecnie posiadam aż 80. rodzin pszczelich.
Przez ten czas nie uniknąłem chorób moich małych przyjaciół, ale z pomocą przyszły ekologiczne metody leczenia pszczół, które nie pozostawiają żadnych rakotwórczych pozostałości w miodzie i produktach pszczelich. Stopniowo wprowadzam ekologiczne ule drewniane do pasieki, a w planach mam kolejne ekologiczne zmiany w pasiece.
W 2019 roku przystąpiłem do pszczelego projektu Słodka Gmina Kłomnice, który zrzesza pszczelarzy z terenu Gminy Kłomnice promując pszczoły i ich produkty. Pierwsze Święto Pszczoły już za nami, a w tym roku 29 sierpnia kolejne II Święto Pszczoły w Kłomnicach, gdzie na pewno się spotkamy przy słodkim stoisku!
Szczepan Czyżewski