• 34 3281 122
  • promocja@klomnice.pl
  • Kłomnice, ul. Strażacka 20
Aktualności
Pierzga pszczela – esencja zdrowia

Pierzga pszczela – esencja zdrowia

Mniej znana niż powszechnie dostępny miód pszczeli, a niezwykle cenna. Czym jest pierzga pszczela i dlaczego warto włączyć ją do menu?O walorach zdrowotnych miodu wiemy bardzo dużo. Pierzga nie jest aż tak słodka i wciąż zdecydowanie mniej popularna. Pierzga pszczela obfituje w związki bioaktywne, jest esencją witamin, składników mineralnych i łatwo przyswajalnego białka. Produkty powstałe na jej bazie mają wiele zastosowań leczniczych.

Czym jest pierzga?

Jest wytwarzana w stu procentach przez pszczoły z pyłku kwiatowego, miodu i wydzielin gardzielowych pszczoły. Tak powstałą masę pszczoły dokładnie ubijają, by ochronić ją przed dostępem powietrza. Finalnie zalewają ją miodem i zasklepiają woskiem.

Dzięki zapewnionym warunkom beztlenowym, mieszanina pyłku, miodu i śliny pszczół ulega fermentacji mlekowej. W ten sposób pierzga konserwuje się i nabiera cechy łatwo strawnego pokarmu. Procesy w niej zachodzące można porównać do kiszenia kapusty. Podwyższona zawartość węglowodanów i kwasu mlekowego zapobiegają rozwojowi pleśni i bakterii gnilnych. To przedłuża trwałość i przydatność do spożycia pierzgi, zarówno tej w ulu, jak i poza nim.

Wartość odżywcza

Ten naturalny koncentrat białek, witamin i minerałów posiada tak wysoką wartość odżywczą, że jest bazą w żywieniu młodych pszczół. Owady chętniej korzystają z pierzgi niż z surowego pyłku, który w swojej naturalnej postaci jest trudno przyswajalny. Pszczoły odżywiane pierzgą żyją dłużej od karmionych pyłkiem kwiatowym i są zdecydowanie bardziej odporne na choroby. Z uwagi na proporcje składników, pierzga może być doskonałą odżywką, która uzupełni dietę człowieka, zwłaszcza w dobie wszechobecnej wysoko przetworzonej żywności.

Źródło: www.mamdziecko.interia.pl